De perfecte skibot op maat

beeld-blog-bootfitting

SKIBOOTS ZIJN BELANGRIJKER DAN DE SKILATTEN

Een juiste en goed passende skischoen zorgt ervoor dat je beter kunt sturen en draaien, en geeft je meer precieze controle over je skilatten. En skibotten die slecht zitten of passen? Daarmee bereikt je net tegenovergestelde: verminderde controle en het gevoel dat het skiën niet lekker gaat.

De afgelopen jaren is de concurrentie tussen skiboot fabrikanten scherper geworden. Met gunstige gevolgen voor de consument. ‘Confectie’ skiboots zijn tegenwoordig ook beter personaliseerbaar geworden. Van eenvoudige aanpassingen qua binnenzool, tot vervormbare binnenboots, en zelfs thermoplastisch vervormbare schaal en manchetten. Daarom is een passessie live bij een United Brands Bootlab cruciaal voor een aangename winterpret op de skipistes.

 

 

ALGEMENE RICHTLIJN VOOR DE PASVORM

Een slecht zittende skibot kan een ware marteling zijn en je winterpret bederven. Veel mensen kopen hun skischoenen te groot, hierdoor verkrampen zij hun tenen om een goede grip te blijven houden. Koude voeten als resultaat. De pasvorm bepalen is redelijk eenvoudig. De algemene regel is dat je skibot als een ‘ferme handdruk’ moet aanvoelen, vooral rond je middenvoet en hiel, maar zeker niet mag knellen. Je tenen moeten daarentegen altijd vrij kunnen bewegen.

Geen 2 voeten zijn dezelfde. Wat voor je familielid, vriend of kennis perfect past, past daarom niet voor jou. Pas ook altijd de skiboots aan beide voeten. Want linker- en rechtervoet kunnen verschillen.

STAP 1: MAAK EEN CONTOUR VAN JE VOET(EN) EN NEEM JE MATEN

Als je zelf je boots wilt passen is het maken van een omtrek van je voeten altijd handig. Die contour die je zelf tekent (of met behulp van iemand), maakt het eenvoudiger om met een meetlint je voetlengte en voetbreedte op te meten. Skibot-fabrikanten hanteren een universele en vergelijkbare ‘mondopoint’ maattabel en een last – dit is je voetbreedte op het breedste punt ter hoogte van de voorvoet aan de voetbal. Maten die je zelf het makkelijkst via een voetomtrek opmeet. Omdat niemand 2 identieke voeten heeft, kan je ook beide voetomtrekken opmaken.

Skischoenen hebben dus hun eigen maat, de zogenaamde ‘mondopoint’. Deze maat, wat simpelweg de lengte van de binnenzool in centimeters is, wordt door elke skischoenen fabrikant gebruikt. In tegenstelling tot de flex is de maat van skibot dus wel gestandaardiseerd en dus vergelijkbaar. Maar gebruik deze maatvoering als leidraad. Naast deze maat hebben verschillende schoenen ook andere breedtes: de last. Het is zeker voor iedereen mogelijk om een comfortabele schoen te vinden.

TIP: Skiboots in halve maten bestaan niet. Uit kostenoverwegingen worden skibotten enkel in hele maten gemaakt. Bijvoorbeeld: maat 29 en 29,5 zitten in dezelfde buitenschoen van 337mm. Dit betekent dus dat de binnenschoen van maat 29 eigenlijk in een te ruime buitenschoen zit. De halve maat wordt gecreëerd door de dikte van het standaardinlegzooltje.

BOOTFITTER: onze bootfitters hebben uiteraard een meetzool waarmee ze deze waarden in centimeter tot op de millimeter nauwkeurig kunnen bepalen. Zo kunnen ze de maat van je boots al sneller inschatten. Zo kunnen ze de maat van je boots al sneller inschatten. Halve maten kunnen alleen gemaakt worden door de bootfitter of skischoenverkoper zelf. Ofwel door de zooltjes aan te passen (o.a. via thermovorming) of door een lengtestretch te doen van schaal en/of binnenschoen.

STAP 2: SHELL FIT IN OPEN TOESTAND

Sluit nu de buckles van de skibot. Begin met deze op de schacht. Door deze gespen te sluiten en aan te trekken wordt je voet naar achter gedrukt. Je tenen komen net los van de voorzijde van de shell, en de hiel en enkel worden naar achter gepusht. Sluit de powerstrap bovenaan aan de tong voor een comfortabele pasvorm. Sluit vervolgens de gespen op de voorvoet. Als je nu rechtopstaat mogen je tenen net de voorzijde niet raken. Je kan je ze ook net in de teenbox op en neer wriemelen.

STAP 3: SHELL FIT IN SKIHOUDING

In de skihouding druk je je schenen tegen de tong en schuift je voet wat naar achter en komen je tenen vrij zodat je ze net kan bewegen. Je hiel mag niet naar voren schuiven of  loskomen van de zool, en de boot mag nergens beginnen knellen of drukken. Stap even rond en zie of je voet goed blijft zitten.

BOOTFITTER: onze specialist checkt of de skiboots in de shell fit comfortabel zitten. Om de juiste pasvorm te vinden kan hij de (meestal uitneembare) binnenzool al gebruiken om de afstand tussen je voet en de zool teen- en hielzone in te schatten. Ook belangrijk bij deze indicatieve fit is letten op de breedte van je voet. Niet alleen de lengte maar ook de breedte van je middenvoet – de zogenoemde last – is belangrijk bij het passen van de schoen.

FISCHER VACUUMFIT: in onze gespecialiseerde winkel kan je de shell van de Vacuum Fit modellen van Fischer via opwarming laten vormen tot een gepersonaliseerde fit. De shells worden in een over verhit gedurende een 10 tot 12 minuten.

Vervolgends stap je met de binnenboots aan in de opgewarmde schalen en worden de buckles aangespannen zoals bij een normale passessie. Op drukgevoelige punten zoals enkel, wreef of hiel, worden eventueel extra pads op de voet aangebracht.

Grote koeling pads houden je uiteraard comfortabel terwijl een luchtcompressiekussen over de individuele boot wordt geplaatst. Het luchtkussen wordt onder druk geplaatst waardoor de schaal anatomisch gevormd wordt naar je enkel, onderbeen en hiel. Na een 7-tal minuten is de shell volledig gepersonaliseerd.

TIP: als je skiboots past in de winkel hou er dan rekening mee dat je voeten door de kamertemperatuur wat meer gezwollen zijn.

STAP 4: CANTING VAN DE SCHACHT

Vaak hoort je iemand in de winkel zeggen dat hij of zij ‘al 10 jaar skiet’. Maar dat zegt natuurlijk weinig over hoe iemand skiet en wat voor soort skischoenen die persoon nodig heeft. De bootfitter zal je dan ook vragen naar je wat voor soort skiër je bent. Bent je  vaak de snelste van de piste, of doe je het liever wat rustiger aan? Hoe is je techniek? Op deze manier kan onze bootfitter je goed adviseren over het soort skibotten dat bij je  past en je direct de juiste schoenen laten proberen.

BOOTFITTER: een mogelijkheid is ook om een voetanalyse te doen zodat de vorm van je voet eerst in gescand wordt, zodat het perfect type boot kan gekoppeld worden aan je profiel, niveau en skistijl. Een schaalmeting door met je voet in de binnenschaal te gaan staan kan ook al een eerste indicatie zijn qua bewegingsvrijheid en beweeglijkheid voor de voet. Racers hebben uiteraard meer laterale beweeglijkheid nodig voor controle dan comfortskiërs. Onze fitter kijkt ook naar factoren als lichaamsgewicht en -lengte. De lengte speelt ook een rol in het kiezen van de juiste flex, Essentieel in het voorkomen van blessures aan de voetspieren en -gewrichten. Bovendien hebben veel boots ook een variabele flex die ingesteld kan worden of verschilt per zone over de schaal. En uiteraard bepaalt ook het temperatuurverschil tijdens het passen en gebruik op de piste het aanvoelen van de flex.

TIP: Kent u het probleem? ‘s Ochtends hoeven de schnallen/clips veel minder vast dan ‘s middags. Dit kan erop duiden dat je te grote skischoenen hebt. Als de beugel op het laatste inhammetje zit dan worden de skischoenschaal te veel naar binnen gebruikt. Hierdoor ontstaan klachten zoals koude en tintelende (dove) voeten. Het lijkt verleidelijk om voor skiboots met 4 gespen te gaan, om die preciezer afgesteld kunnen worden. Voor ervaren en goede skiërs is dit zeker het geval. Maar voor wie enkel de blauwe pistes opzoekt voor korte skisessies, kan een boot met minder buckles al even hoog in comfort en prestaties scoren als een top-of-the-range (en vaak te dure) skibot.

STAP 5: OPWARMEN VAN DE BINNEN- EN BUITENBOOT

Om jouw boots helemaal naar jouw voet te zetten, worden de binnenbotten opgewarmd tot 70 graden. Tegelijkertijd worden de buitenboots opgewarmd tot 120 graden in de oven.

BOOTFITTER: thermovormbare binnenboots bestaan in alle soorten en maten. De zones die via verhitting aangepast kunnen worden, zorgen voor een betere anatomische fit, meestal rond de enkels, onder de voetboog, de hiel en zijkanten van je voorvoet op het breedste punt. De bootfitter weet ook dat de binnenboots uit foam na verloop van tijd ingedrukt raken, uitrekken of uitlubberen. Hij houdt hier ook rekening mee.

ALS JE LANGSKOMT BIJ UNITED BRANDS VOOR EEN BOOTFITTING? VOLGEN EEN PAAR HANDIGE TIPS

  • (Heren let op!) knip je nagels en verzorg de voeten. Onze bootfitter zal je namelijk vragen om je sokken uit te doen om de voet beter te kunnen analyseren. Bij het passen kan nagellengte invloed hebben op de maat!
  • (Dames let op!) Draag geen skinny jeans. Deze kunnen niet ver genoeg omhoog om de onderbeen volledig vrij te geven voor analyse- en pasdoeleinden.
  • Neem je eigen skisokken, oude skischoenen en eventueel een eigen inlegzooltje mee.
  • Wees eerlijk in je informatie en overdrijf niet. Als je goede omschrijving van je klachten of problemen bij je vorige skischoenen aangeeft dan kan onze bootfitter hier sneller en gerichter mee aan de slag.