COLUMBIA OUTDRY FOOTWEAR – WATER NIET INBEGREPEN

Blog_columbia

Je kan er niet omheen: echte wandelaars laten zich door natte en vochtige omstandigheden niet afschrikken. Waterdichte wandelschoenen zijn een must om je voeten droog én warm te houden. Maar naast de bescherming tegen neerslag van buitenaf, voorkomt een 100% waterrpoof outdoorschoen ook zweetvoeten en oververhitting door een uitgebalanceerd ademend vermogen. Columbia OutDry zorgt voor een comfortabele balans in een assortiment robuuste footwear voor koude en gematigde wandelomstandigheden.

WATERDICHTE WANDELSCHOENEN: HET KLASSIEK ONTWERP

De Columbia OutDry outdoorschoenen zijn 100% waterdicht.De klassieke manier om wandelschoenen waterdicht te krijgen is door een membraan onder de upper aan te brengen. Dit creëert een 100% waterdichte ‘sok’ die je voet tegen elke vorm van waterpenetratie van buitenaf beschermt. Tegelijk moet het materiaal echter ook je transpiratievocht doorlaten om je voeten droog en fris te houden.

Niet onbelangrijk want een trektochtje van 8 uur produceert al snel tussen 100 en 150ml zweet. En met klamme sokken begin je te schuiven in de schoenen, verlies je stabiliteit en comfort wat het risico op blaren verhoogt. Volledige waterdichtheid gaat echter niet altijd goed samen met goede ventilatie doordat beide eigenschappen tegenstrijdige eisen aan het materiaal stellen.

Waterdichte hikingschoenen zijn dus enkel in de kern waterdicht. De buitenzijden uit mesh, leer, synthetische materialen worden dus wel nat en vochtig. En hier kan een “wetting out”-effect optreden. De upper kan zodanig waterdoordrenkt raken dat het ademend vermogen van de waterdichte sok geblokkeerd wordt. Zodat je voeten toch ‘nat’ worden, ook al doet de waterdichte sok zijn werk perfect. Maar je zweet geeft je andere indruk.

COLUMBIA OUTDRY TECHNOLOGIE

OutDry is een technologie om een laminaat te creëren rond het waterdichte kernomhulsel. Anders gezegd, materiaal en productiemethode zijn zo gekozen dat het 100% waterdichte membraan rechtstreeks aan het bovenwerk wordt verbonden via een proces met hitte-compressie.

OutDry wandelschoenen elimineren de minuscule ruimte tussen membraan en upper waar water, zweet, maar ook stof en vuil zich kunnen ophopen die ventilerende werking kunnen verstoren. OutDry outdoorschoenen zuigen geen massa’s water op zodat ze licht en comfortabel blijven om te dragen. Ook als je door beken, rivieren, poelen trekt. Of door regen verrast wordt tijdens je outdoor tochten.

 

 

BESPREKING: PEAKFREAK XCRSN II XCEL OUTDRY

Tot daar de theorie, maar werkt dit ook in de praktijk? Zelf draag ik de Columbia Peakfreak II XCRSN XCEL OUTDRY. De Peakfreak is een categorie A wandelschoen: een laag profiel trailschoen met uiterlijke kenmerken van een loopschoen. XCRSN staat voor ‘excursion’ maar de Peakfreak wordt gepositioneerd als een ‘multisport’-schoen, dus niet enkel voor wandeltochten. Terecht, want met een gewicht van zo’n 350gr is een voor deze categorie een zeer lichte schoen met een robuust en duurzaam uiterlijk. Voor echte trailjoggers een goed alternatief.

Omni-Grip buitenzool

De Columbia Conspiracy Titanium Outdry is een topmodel in de outdoorschoenen. En stijlvol en hip qua upper.De buitenzool gebruikt Columbia’s Omni-Grip. Het patroon ziet er ingewikkeld uit, maar niet echt agressief want niet zo diep uitgesneden – een 3-tal millimeter. Deze non-marking hardrubberen zool doet zijn werk perfect.

Je hebt uitstekende grip op modder, uiteenlopende soorten natte en droge ondergronden bij klim- en afdaalwerk, zonder dat de Peakfreak zich ingraaft en je thuiskomt met een extra ‘bagage’. In een stedelijke omgeving – zoals die gladde vettige films op natuurstenen ondergronden, natte kasseien en strak asfalt – geeft de buitenzool een onwrikbare tractie.

Het Columbia Conspiracy model – met het Titanium topmodel – combineren OutDry met de Omni-Grip voor een ervaring die de Peakfreak evenaart.

Techlite tussenzool

De Techlite tussenzool zorgt voor een niet al te sponsachtige demping en feel met de ondergrondVoor een ‘big foot’ is de Peakfreak een perfect match. Mijn maat 47 past zeer aangenaam en comfortabel. De Techlite tussenzool zorgt voor een uitstekende schokabsorptie zonder sponsachtig aan te voelen. Met een voor mij persoonlijk uitstekend dempend gevoel van de ondergrond.

Je hebt een iets minder uitgesproken ‘feeling’ met de ondergrond, maar de voetboog ondersteuning is goed gebalanceerd. Zeker voor iemand van 2m is een niet te zachte of te harde demping essentieel. Gecharmeerd ben ik zeker van de hielkap die stevig is aan de onderzijde maar flexibeler en zachter naar boven toe.

Overigens biedt de Peakfreak Venture Waterpoof serie schoenen dezelfde uitstekende energie-absorberende eigenschappen van de Techlite zool.

Upper blend van mesh en overlays

De Columbia Peakfreak kan je gerust een doop geven in een beek of riviertje zonder natte voeten te krijgen.
De Peakfreak-upper is een combinatie van ademende mesh met synthetische overlays die het een trendy uiterlijk geven. Je kan hier ook kiezen voor de luxe versie met lederen inserts. De kraag en tong zijn comfortabel gewatteerd en na ettelijke uren wandelen kan ik gerust stellen dat ik nergens last van drukpunten ondervind.

Voor iemand met een hoge wreef en brede voorvoet biedt de diepe en ruime instap met een lussenvetersysteem voor makkelijk verstelbare fit. Het hele bovenwerk voelt aangenaam, is aan te spannen naar je persoonlijke voorkeur, voelt echter nooit strak, met of zonder dikkere wandelsokken.

 

Droog, fris en comfortabel warm

De Columbia Conspiracy Titanium OutDry heeft topkwaliteit materialen voor alle omstandighedenEn OutDry doet wat het belooft. De Peakfreak kan je gerust als hiking of dagelijkse sneaker dragen. Een oncomfortabel of klam gevoel heb ik er na ontelbare kilometers nog niet in gehad. Als man zit ik al gauw tegen de 150ml bovengrens aan zweetproductie tijdens een doordeweeks dagje. Zelfs meer bij wandeltochten.

Omgekeerd zorgen ze ook niet voor oververhitting van mijn voeten. Voor herfst en winter zijn ze ideaal qua warmte-gevoel. Water en neerslag van buitenaf dringt totaal niet door. Eenmaal uit het water of uitgetrokken drogen ze snel uit met een upper die handig schoon te maken is.