fbpx
Fischer skischoen Boa

Zweten is goed, lekker en gezond. Per uur hardlopen verlies je tussen een halve tot 2 liter lichaamsvocht. En het mooie van al die inspanningen is dat vers zweet amper stinkt. Maar eenmaal in je kleren gekropen, kan transpiratie de allernaarste geur verspreiden. De kleding direct op de huid en de vochtafvoerende eigenschappen zorgen voor een aangenamere outdoors sportbeleving. CRAFT De base layer doorgelicht.

Het menselijk lichaam en de rol van kledij 

Sporten in open lucht is gezond. Maar het lichaam reageert op natuurlijke wijze op een sportieve inspanningen. Het stabiel houden van de lichaamstemperatuur is het essentiële reguleringsmechanisme van je metabolisme.

Door warmte af te geven en oververhitting tegen te gaan, begin je te zweten. Maar dit zorgt voor vochtige kleding die je niet alleen een onbehaaglijk gevoel geeft, maar ook de isolerende eigenschappen van je outfit sterk verminderen.

Door extra energie te verbranden reageert je lichaam op warmteverlies. Weersomstandigheden durven soms snel omslaan, dus varieert je stofwisseling ook sterk. Outdoor sportkleding moet dus niet alleen zo droog mogelijk blijven (door zweetafvoer), maar ook goed isolerend werken wanneer nodig.

De basislaag houdt je droog en fris door zweet van de huid te ontrekken en dan door de stof naar de volgende laag te transporteren

Tijdens het sporten is cruciaal het regulerend effect van je lichaam een handje te helpen. Door voldoende te drinken bij warme omstandigheden, en/of te eten om je energieverbruik te compenseren. Wat je zeker in de gaten moeten houden is de gevoelstemperatuur. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en windchill voelt de buitentemperatuur helemaal anders aan tijdens het sporten.

Met een matig briesje – 3 beaufort waarbij stof en bladeren al rond dwarrelen – boet je al snel 3 tot 5° Celsius van de buitentemperatuur in. Tel daarbij dat tijdens de meest intensieve inspanningen je tussen de 15 tot zelfs 20­° Celsius opwarmt en de gevoelstemperatuur bepaalt, samen met lichaamsgewicht en – bouw, je kledingkeuze. Efficiënt afvoeren van transpiratievocht is de belangrijkste eigenschap van de kledingslaag direct op je huid..

Het drie-lagen-systeem 

Wat doe je nu precies aan? De klassieke theorie rond de keuze voor de juiste kledij spreekt over drie lagen. Door technische innovaties zijn daar de laatste jaren een aantal mogelijke lagen aan toegevoegd. Soms worden de lagen ook gecombineerd, maar dat is niet altijd een meerwaarde. We blijven dus ijveren voor het volgen van dit systeem.

Elke kledinglaag heeft zijn specifieke opdracht:

De driekagensysteem voor outdoor sportkleding

  • De basislaag of base layer waarbij zweetafvoer de belangrijkste functie is
  • De tweede laag of mid layer dient het zweet verder te evacueren maar ook lichaamswarmte bij te houden
  • De derde laag of outer layer moet bescherming bieden tegen de weersomstandigheden maar daarnaast ook te ‘ademen’ m.a.w. het zweet verder naar buiten te transporteren

 

Flexibel gebruiken van het systeem

Bij het sporten in open lucht is het aan te raden altijd een (lichte) basislaag aan te hebben, ook als het heel warm is. Het beschermt je huid van de zon, de wrijving van je rugzak en allerlei insecten. Afhankelijk van de weersomstandigheden doe je er een tweede en/of derde laag bij aan.

Waterdicht is het drielagen-systeem echter niet. En dat mag je letterlijk nemen, want je kledij wordt altijd wat vochtig van het transpireren. Je streeft in de eerste plaats naar een evenwicht tussen warmte behouden en zweet evacueren. Het komt er dus op neer om je kledij optimaal aan te passen aan de (weers)omstandigheden.

Ook tijdens de pauze tijdens het sporten moet de basislaag zich aanpassen

Omstandigheden die variëren in de loop van de dag onafhankelijk van het seizoen. Je kan niet zomaar als richtlijn stellen dat tijdens de zomer 1 of 2 lagen volstaan, of dat tijdens de wintermaanden 3 lagen verplicht zijn. Gedurende je outdoor sportactiviteiten zal je af en toe een laag aan- of uit moeten trekken in functie van het terrein (klimmen, dalen), de weersomstandigheden (temperatuur, wind, regen) en pauzes. Of je kan ritsen openzetten om tijdelijk wat warmte kwijt te spelen.

Je individuele en unieke behoeften

Individuele behoeften en eisen spelen een belangrijke rol bij de keuze van juist basislaagVertrek altijd vanuit je eigen noden. Zo is de gevoelstemperatuur en de beleving van koude en warmte een zeer persoonlijke ervaring, afhankelijk onder andere van je metabolisme. Wat dus comfortabel draagt voor de ene, kan voor jou te warm of te koud zijn, te los of te strak zitten, … Test gerust eens verschillende combinaties uit, zo leer je best wat voor jou werkt en niet werkt.

Bij je tochtplanning tracht je vooraf in te schatten welke lagen je nodig zal hebben en kan je bepaalde keuzes maken zodat je niet te weinig maar ook niet te veel meeneemt in je rugzak. Tracht vooraf een idee te krijgen van de weersomstandigheden die je kan verwachten op je tocht.

De basislaag

De base layer trek je als eerste aan en komt dus rechtstreeks in contact met de huid. De functie van deze baselayer is het afvoeren van het zweet zodat de huid min of meer droog blijft.

Het is aan te raden om een basislaag zowel met korte als lange mouwen mee te nemen. Stel dat je je basislaag meteen onder je regenjas moet dragen, bij regenweer met milde temperaturen bijvoorbeeld, dat werkt het ademvermogen van je jas beter en zal je huid niet zo klam aanvoelen.

Materialen: eigenschappen en scores

Functie / Materiaal Polyester Merino Wol Nylon  Katoen Zijde 
Ademend vermogen Redelijk Uitstekend Zwak Uitstekend Redelijk
Waterabsorptie vermogen Uitstekend: absorbeert maar tot 0.4% van eigen gewicht in water Redelijk: absorbeert tot 33% van eigen gewicht in water Uitstekend: absorbeert meer dan polyester maar minder dan merino wol Zwak: kan tot 2500% van het eigen gewicht in water absorberen Redelijk: absorbeert tot 30% van eigen gewicht in water
Duurzaamheid Goed Redelijk Uitstekend Goed Redelijk
Zweetafvoerend vermogen Uitstekend Goed Uitstekend Zwak Goed
Sneldrogend Uitstekend Redelijk Uitstekend Zwak Uitstekend
Gewicht Uitstekend Redelijk Uitstekend Redelijk Uitstekend
Gevoel op de huid Synthetisch Zacht, niet irriterend Synthetisch Zacht, niet irriterend Zacht, niet irriterend
Warmtebehoud wanneer nat Zwak Uitstekend Zwak Zwak Goed
Geurwerend Zwak Uitstekend Zwak Redelijk Goed
Niet allergeen Nee Ja Nee Hypoallergeen Hypoallergeen
Prijs Uitstekend Redelijk Uitstekend Uitstekend Zwak

Materiaalkeuze

Kies voor sneldrogende synthetische tops, vaak gemaakt uit polyesterKatoen is absoluut te vermijden want het slorpt water op en doet je veel warmte verliezen bij het drogen. Enkel bij heel warme omstandigheden is katoen interessant omdat je lichaam net voldoende moet afkoelen.

Afhankelijk van de temperaturen kan je ook letten op de manier waarop het stof geweven is. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen ultralightlightweightmediumweight en heavyweight materialen. De dichtheid van de materialen neemt toe, waardoor het isolerend vermogen door lucht tussen de stof en huid vast te houden vergroot. Lichtgewicht tops zijn ideaal voor de zomermaanden, dichtgeweven heavy-duty materialen eprfect voor de koude wintermaanden.

Om transpiratiegeuren af te breken, worden shirts vaak speciaal antibacterieel of anti-geur behandeld, al moet je daar zeker geen wonderen van verwachten. Bij warm weer is het nuttig om je basislaag (twee)dagelijks uit te wassen.

Craft baselayer: keuzegrid

De Craft baselayers zijn ingedeeld volgens de buitentemperatuur versus de intensiteit van de sportoefening.

  • Voor zomerse temperaturenSTAY COOL baselayers zorgen voor extra ventilatie en afkoeling naast zweetafvoer door kanaaltjes verweven in de microvezelstof.
  • Voor gemiddelde temperaturenBE ACTIVE baselayers zijn het paradepaardje van Craft basislagen. Uitgevonden in de jaren ’70 zorgt het voor een uitstekende afvoer van transpiratievocht, houdt je droog, voorkomt geurtjes en houdt je lichaamstemperatuur constant bij milde over frisse tot koude temperaturen.
  • Voor koude temperaturenKEEP WARM baselayers gebruiken een combinatie van materialen en Nordic wol om een goede isolatie van je lichaam te geven bij temperaturen onder 0° Celsius.

In functie van temperatuur en sportieve intensitieit deelt Craft zijn sport (onder)kleding in drie productsilo's

Al baargelang de intensitiet van de sportbeoefening zijn er subcategorieën. Voor normale sportbeoefening – zoals joggen, hardlopen, outdoor sporten –  buiten gemiddelde temperaturen is er de Craft Be Active Comfort reeks aan producten. Die geven een goede zweetafvoer, hebben een ergonomisch naadloos design, houden je lichaamstemperatuur op peil, geven UV-bescherming zodat je ze als outlayer kan dragen en zijn flexibel voor uitstekende beweginingsvrijheid dankzij een compressiefit die dicht tegen de huid past. Naarmate je eisen hoger worden, is er de Intensity of Extreme 2.0 binnen de Be Active Silo.

De Craft Be Active Comfort basislaag vormt al sinds de jaren '70 een standaard in de markt voor sport onderkleding

Categories:

Tags:

Comments are closed