NIKWAX – Wassen zonder verlies aan waterdichtheid

beeld-blog-nikwax

Outdoor hardshells – ademende, waterdichte jassen met getapete naden – en all sports / all season softshells – met een DWR-coating op de buitenlaag en fleece voering bestand tegen lichte regen – zijn vaak veel sneller vuil dan alledaagse jassen. De vuil- en waterwerende eigenschappen van de buitenlaag en membraan ten spijt, hebben de jassen heel wat te verduren aan vocht, transpiratie, stof, modder en andere neerslag. Regelmatig reinigen outdoor- en wintersportjassen wordt echter met gemak al eens overgeslagen. Kun je ze eigenlijk wel wassen, en zo ja waarmee?

Waarom moet je sofshells en hardshell jassen wassen?

In één woord: vuil. Dat klinkt logisch. Buitensportjack (zowel ademende waterdichte regenjassen als softshells) zijn relatief dure jassen, en om ze proper en in topconditie te houden, moet ze regelmatig schoongemaakt worden. Vooral om de ademende prestaties op peil te houden.

Want waar vuil zich ophoopt, worden poriën van het membraan of buitenshell geblokkeerd en verliest elk waterafstotend en ademend membraan zijn eigenschappen. Vuil vermindert en elimineert zelfs de waterafstotende en ademende werking van de lagen materiaal. In de mate soms dat je denkt dat je outdoorjas lekt, maar dat het gaat om ophoping van zweet dat niet meer kan verdampen.

Regelmatig wassen is zelfs een must. Want vuil dat zich vasthecht en doordringt in de buitenlaag kan zelfs permanent blijven zitten, kan niet meer verwijderd worden, en daar sta je dan met een gevlekte wintersport- of outdoorjas.

Lees aandachtig de wasinstructies

Voor je naar de wasmachine holt, lees eerst aandachtig het waslabel met de precieze instructies. Niet alleen voor het reinigen zelf, maar ook voor het drogen. Sommige waterdichte materialen (vrijwel alle coatings) zijn namelijk zeer kwetsbaar bij wasbeurten en één te warme wasbeurt kan het einde betekenen van je waterdichte technische eigenschappen van je jack..

Waslabels vertellen op welke temperatuur je de softshell of regenjas mag wassen (op 40 of 30 graden in de wasmachine, of op de hand in koud water) en eigenlijk is het al bij aanschaf zinvol om te informeren naar dit waslabel. Weet je op voorhand dat je avontuurlijk aangelegd bent, of een smeerpoes, kies dan zeker voor een outdoor hardshell of softshell dat in de wasmachine gewassen kan worden. Check dus ook zeker of je je de natte jack mag droogzwieren of met warme/hete lucht mag drogen.

Drogen kan dus aan wasrek, maar als de instructies duidelijk stellen dat je de outdoorjas in de droger kan, dan raden we je zeker aan die instructies om de kwaliteit van de impregneerlaag niet te schaden.

Waarmee moet je outdoor jassen wassen?

Een gulden regel: gebruik nooit wasverzachter of een poederwasmiddel (dat verhoogt de kans op zeepresten) en die tasten de technische eigenschappen van de Durable Water-Repellent (DWR) lagen aan. Zorg ook dat er niet meer dan 5% parfum of zeep in het wasmiddel zit.

Wil je echter zeker zijn dat het gebruikte wasmiddel geen schadelijke toevoegingen als bleekmiddelen, enzymen en parfums bevat, kies dan voor de Nikwax Base 300ml op waterbasis. Een milieuvriendelijke wasmiddel dat je ook voor softshell overhemenden, poliare fleeces en katoenen stoffen kan gebruiken. Materialen die geen agressieve wasbeurten nodig hebben of kunnen verdragen.

Voor een waterdichte hardshell jack raden we zeker af een regulier wasmiddel te gebruiken. De additieven in deze wasmiddelen kunnen de technische eigenschappen maar ook het aanzien van je jas ernstig aantasten. Bleekmiddelen, kleurstoffen, enzymen, aroma’s etc. kunnen allemaal reageren met het membraan van je jas waardoor de jas niet meer die functionaliteit biedt waar je bewust voor had gekozen en voor had betaald.

Een gespecialiseerd reinigingsmiddel – zoals Nikwax Tech Wash 300 ml (goed voor 4 wasbeurten) die een neutrale samenstelling heeft zonder onnodige toevoegingendie de ademende en waterwerende eigenschappen van de jaslagen reduceren.

De impregneerlaag

Outdoor- en wintersportjacks hebben naast een ademend membraan gecombineerd met een waterafstotende coating op de buitenstof – vooral bij softshells – de DWR-laag. Deze coating zorgt ervoor dat waterdruppels van de outershell afdruppelen en niet verder doordringen in de  onderliggende lagen. Zonder deze impregneerlaag zou vocht door de buitenlaag geabsorbeerd worden met als gevolg dat ventilatie van binnen uit, en zweetafvoer geblokkeerd wordt.

De impregneerlaag heeft nog een 2de belangrijke functie: voorkomen dat vuil en vet zich hechten aan de buitenstof. Een mooi voorbeeld van deze werking is de Omni-Shield behandeling van de buitenlaag in Columbia outdoorjassen.

Om de beide voordelen van deze waterdichte hardshell of waterwerende coating van een softshell te behouden, kan het zelfs aan te raden zijn na een grondige wasbeurt om de outdoorjack in de droogtrommel te steken of zelfs te strijken (enkel voor ervaren gebruikers aan te raden). Strijken of 10–15 minuten in de droogtrommel zorgen er namelijk voor dat de impregneerlaag weer dekkend over de hele buitenstof wordt verdeeld, met behoud van alle  afparelende en vuilwerende voordelen.

Herinmpregneren

Uiteraard heeft al dat wassen ook zijn nadelen. Na intensief gebruik en meerdere wasbeurten wordt de impregneerlaag flinterdun. Bij sommige softshell jassen kan de DWR-laag al na 2 tot 3 wasbeurten aan vernieuwing toe zijn. De dekking over de buitenshell vermindert of verdwijnt zelfs. Het materiaal van de buitenlaag zal geen neerslag meer afstoten, maar beginnen op te nemen. Hierdoor voelt een outdoorjack zwaar en klam aan. De ventilerende werking en thermo-isolerende eigenschappen van de lagen eronder zoals de gevulde voering verdwijnen.

Na een aantal wasbeurten moet de DWR-laag dus hersteld worden door de coating opnieuw aan te brengen: het herimpregneren. Maar een nieuwe waterafstotende laag op de buitenstof aanbrengen kan enkel en alleen als de jack brandschoon is voor de behandeling. Vuil of vlekken die aanwezig zijn tijdens het herimpregneren worden anders tussen de DWR-laag en buitenstof gevangen. En dit kan tot permanente niet langer verwijderbare plekken leiden die op die plaatsen ook een nefast effect op de waterdichtheid en ademend vermogen kunnen hebben.

Met welke middelen kun je outdoor jassen impregneren?

Voor het opnieuw aanbrengen van de waterafstotende laag kan je een spray of wasmiddel gebruiken, te vinden in de outdoorshop. Een goed voorbeeld van een spray is Nikwax TX Direct 300 ml op waterbasis.

Voor hardshells betekent dit dat je na de reiniging nogmaals een wasmachine programma laat draaien waarin je in plaats van Tech Wash nu het impregneermiddel Nikwax TX Direct Wash-In 300 ml op waterbasis toevoegt. Het gebruik van Wash In producten is eenvoudig en zorgt gegarandeerd voor een goed resultaat. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat er restanten in de wasmachine zouden kunnen achterblijven: Nikwax producten zijn gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen die niet schadelijk kunnen zijn voor andere kleding. handdoeken, beddengoed etc.