Polar Activity Trackers

beeld-blog-polar

Een gezonder en fitter leven schuilt namelijk niet noodzakelijk in nog meer sporten, maar wel op een bewuste en gerichte manier meer bewegen. Niet de kwantiteit telt, maar de kwaliteit van je sportieve activiteiten. En daarbij helpt een activity tracker. Het houdt een hele waslijst aan gegevens en informatie met als kernwaarden je hartslag ritme en calorieverbranding. Om op basis van die gegevens een doelgericht trainingsprogramma op te stellen, te volgen en te evalueren. Welkom in het ‘meten = weten’ tijdperk.

De Polar A370 Activity tracker

Wanneer je voornamelijk meer wilt weten over jouw lichamelijke activiteiten en conditie is de Polar A370 een degelijke optie. Met een slimme hartslagsensor in de op de rugzijde van het device kan je je conditie 24/7 in de gaten houden en krijg je een nauwkeurig inzicht in hoe actief je bent geweest. Standaard houdt de Polar je hartslag om de 5 minuten bij. Maar het ‘slimme’ aan het systeem is dat wanner je aan een sportieve workout begint – bijvoorbeeld begint te hardlopen – de tracker het meetinterval automatisch verkleint om nauwkeuriger resultaten te krijgen.

Via Smart Bluetooth kan je de Polar A370 gebruiken als hartslagsensor en de hartslagwaarden makkelijk uitwisselen naar andere fitness toepassingen en mobiele devices. M.a.w. de data en gegevens die de Polar A370  bijhoudt zijn niet exclusief te gebruiken in het Polar ecosysteem, maar kan je delen en overbrengen naar andere toepassingen en apps. Deze informatie kan je dan weer gebruiken om de juiste intensiteit in je uiteenlopende trainings- en fitnessprogramma’s aan te houden.

Bijzonder zijn de SleepPlus opties: hiermee kan je in detail je slaappatroon analyseren. Je reële slaap meten, onderbrekingen registreren, je slaapduur instellen en via de app op lange termijn je slaapscore bijhouden zodat je je rust steeds nauwkeuriger op je fitness behoeften kan afstellen. In tegenstelling tot de A300 – die wel enkel automatisch registreert wanneer je in rust bent of actief wordt – kan je met de A370 een zeer diepgaande slaapanalyse uitvoeren.

Maar de Polar A370 meet nog veel meer: het aantal verbrande calorieën, het gepresteerde aantal stappen, de gehaalde snelheid en de afgelegde afstand. De Polar A370 gebruikt een bluetooth verbinding met je smartfoon om via de GPS van je mobiele telefoon deze gegevens veel nauwkeuriger te registreren. De A300 – zonder ingebouwde GPS – kan afstanden enkel inschatten. Over interconnectiviteit gesproken, de A370 kan je probleemloos met de micro-USB-kabel van je smartfoon opladen. Dus geen speciale oplaadkabel nodig. Handig!

Inkomende oproepen, berichten en notificaties van je smartphone verschijnen op het kleurentouchscreen van de activity tracker. Zo blijf je tijdens je trainingen op de hoogte. De bijbehorende Polar Flow app helpt je een goed uitgebalanceerd trainingsprogramma met voldoende rust tussendoor in te stellen zodat je uitgerust en fit aan de volgende fitnesssessie kan beginnen.

De Polar A300 Fitness horloge met Activity tracker

De Polar A300 meet elke stap, sprong of beweging. De doelgroep dit fitness device is wel bijzonder: de Polar A300 heeft de looks van een sporthorloge, maar in tegenstelling tot die categorie wearables geen ingebouwde GPS, en geen hartslagmeter. Het is eerst en vooral een activity tracker en het deelt bijna 90% van de functionaliteit, eigenschappen en mogelijkheden met de Polar A370. In tegenstelling tot de A370 heeft dit toestel een grijswaarden touchscreen.

De Polar A300 ziet er dus uit als een sporthorloge. Het device zelf is eigenlijk een kleine pod  – net als de A370 – die in een siliconen polsband past. Je kan dus ook een ander kleurtje polsband aankopen en makkelijk vervangen. Een ander voordeel is dat de A300 niet met een USB-kabel moet opgeladen worden. Je kan de pod simpel in een USB-poort van je PC of laptop inpluggen om het op te laden. En eenmaal opgeladen kan je er tot 25 – 28 dagen gebruik van maken. Daarmee klopt de A300de A370 die tussen de 7 en 10 dagen batterijduur haalt.

De Polar 300 meet je hartslag niet continue, want het heeft geen ingebouwde hartslagsensor. Polar levert wel een externe hartslagmeter in bundel bij, maar je moet de sensor en de Polar A300 in elkaars buurt brengen opdat ze de resultaten van de hartslagmeting met elkaar uitwisselen. Wel een voordeel is dt de hartslagmeter met een bluetooth verbinding werkt, en zelfs tijdens het zwemmen gebruikt kan worden. Want de A300 is net als de A370 tot 30 meter waterdicht.

Tijdens het sporten kan je op de Polar 300 een ZoneLock instellen, een bovengrens waar je tijdens het sporten qua hartslag, energieverbruik of andere variabelen niet overheen mag. Overschrijd je die grens toch, dan geeft de A300 je een waarschuwing via een geluidssignaal.

Heb je een minder actieve dag op kantoor? De inactiviteitsindicator laat weten wanneer je achter je bureau vandaan moet komen. ‘s Avonds bekijk je via de bijbehorende Polar Flow app of je je doel hebt bereikt. Zo niet, dan is er morgen weer een nieuwe dag met bijbehorend stappendoel. De EnergyPointer berekent je vetverbranding versus conditieverbetering elke dag, zodat het omslagpunt tussen afslanken en uithoudingsvermogen nauwkeurig opgevolgd kan worden. Rekening houdend met leeftijd, geslacht, lengte, gewicht en andere factoren.

CONCLUSIE

Uiteraard kunnen we niet alle functionaliteiten van beide activity trackers uit de doeken doen. De focus van deze blog was om de belangrijkste verschillen tussen beide toestelletjes in de verf te zetten. Maar het toont aan dat een Activity Trackerniet duur hoeft te zijn. En de meerwaarde betaalt zich op het einde terug in een gezondere levensstijl en meer bewustwording voor je gezondheid. En kan je daar een prijs op palkken?