fbpx
Fischer skischoen Boa
Fischer skischoen Boa

FAQ: BOA Skischoenen

Het jaar van de BOA

Zoals je misschien al op de piste en in de commentarensectie op internet hebt gezien, kwam er dit jaar een nieuwe evolutie in het ontwerp van skischoenen naar de skiwinkels. Atomic, Salomon en Fischer werkten samen met BOA om nieuwe skischoenen te ontwerpen met BOA-sluitsystemen over de wreef. Het doel was om meer steun te kunnen bieden, met een betere pasvorm en vooral om veel gebruiksvriendelijker te zijn. Wij beantwoorden hier graag de meest gestelde vragen over BOA-skischoenen (FAQ: BOA Skischoenen).

Het is overduidelijk dat het nieuwe BOA systeem een schot in de roos was. Wij zagen in onze winkel het aanbod aan BOA skischoenen letterlijk de deur uitvliegen. Onze klanten merkten duidelijk het verschil in pasvorm. Deze innovatie is er eentje die volgens ons de pistes volledig zal veroveren. Ook volgend seizoen (vanaf oktober 2025) zullen wij een zeer ruim aanbod aan BOA-skischoenen hebben.

Atomic skischoen BOA

Atomic skischoen BOA

Wat maakt BOA skischoenen beter?

Bootontwerpers en -fitters zagen een probleem met traditionele skischoenen met vier gespen. De onderste twee gespen die over de bovenkant van je voet zitten, doen niet veel om de pasvorm van je voorvoet goed te maken. Het gespsysteem klemt op de bovenkant van je voet, terwijl het nieuwe BOA systeem (Fit System H+i1 genoemd) vijf verschillende contactpunten gebruikt om de shell om je voet te trekken. Dit zorgt voor een stevigere en comfortabelere omsluiting van je voorvoet die niet te veel druk uitoefent of knelt. Het resultaat is een betere pasvorm in de hiel en voorvoet dan wanneer dezelfde laars een traditionele gespsluiting zou hebben.

Om die reden adviseren bootfitters meestal om de onderste gespen niet te strak aan te trekken. Vaak zijn gevoelloze tenen en verlies van circulatie het gevolg van het te strak aantrekken van de onderste gespen. BOA biedt de mogelijkheid om een pasvorm te krijgen die onze traditionele laarzen nooit hebben kunnen bieden.

 

Fischer skischoen Boa

Fischer skischoen Boa

Hoe verhoudt dit zich tot andere BOA producten?

Dit is niet hetzelfde als een BOA van je MTB-schoen. BOA heeft samen met skischoenfabrikanten een compleet nieuw systeem ontworpen specifiek voor skiërs. Een groot verschil is de vast- en losmaakfunctie. Bij normale BOA moet je het hele systeem losdraaien, in plaats van de draaiknop terug te draaien als je te strak hebt aangedraaid. Met dit nieuwe BOA-systeem kun je de draaiknop naar voren draaien om strakker te zetten en terugdraaien om losser te zetten. Elke klik is .25 mm (oftewel piepklein), zodat je perfect kunt instellen waar je wilt zijn. Je vindt ook een immens sterkere kabel (550lb breekkracht!) die rechtstreeks op de draaiknop is aangesloten.

Volgens de merken bieden de nieuwe laarzen 8% meer volumereductie dan traditionele overlapschoenen. In combinatie met een specifiekere afstelling zou dat je de ondersteuning en pasvorm moeten geven die je nodig hebt om te skiën zoals jij dat wilt. Dat gezegd zijnde, het hangt allemaal af van de voet. Deze laarzen hebben nog steeds verschillende wreef- en hielpocketvormen, dus het is nog steeds belangrijk om naar je plaatselijke bootfitter te gaan.

De BOA skischoenen die wij en onze klanten al hebben kunnen testen voelen aan als de high-performance skischoenen van deze merken waar we van zijn gaan houden! Met veel van de nieuwste kunststof technologie en design, is het grootste verschil in deze schoenen de verbeterde pasvorm.

Salomon skischoenen boa

Salomon skischoenen boa

Hoe duurzaam is het BOA-systeem?

Het goede nieuws is dat de schoenmerken en BOA weten dat we onze uitrusting zwaar op de proef stellen. De gloednieuwe staalkabel heeft een breeksterkte van 550 lbs. Dat is veel kracht. BOA heeft de draaiknop ontworpen met een quick release systeem, zodat de draaiknop eraf springt in plaats van af te breken. Vastgehouden door die supersterke kabel verlies je de wijzerplaat niet in de sneeuw of op een parkeerplaats. Hij kan snel weer worden vastgeklikt zonder gereedschap.

Hoewel je de draaiknop er af en toe weer op moet klikken, hoef je niet het hele systeem te vervangen. Mocht dat toch nodig zijn, dan biedt BOA levenslange garantie op het systeem. Je kunt rechtstreeks met BOA werken of contact opnemen met je plaatselijke winkel.

Twijfel je nog? No worries, voor heel wat modellen met BOA van dit en volgend jaar is er ook een traditionele optie met vier gespen. Dus als je nog een paar seizoenen wil wachten, heb je nog genoeg keuze.

Meer Tips&Tricks

Via onze Tips&Tricks-blog willen wij onze trouwe klanten en alle andere wintersportliefhebbers adviseren, helpen, begeleiden en bijstaan bij al hun wintersportvragen. Ons doel is om zoveel mogelijk mensen op en top voorbereid op wintersportvakantie te laten vertrekken. Heb je een vraag voor ons? Schrijf een reactie onder deze blogpost en wie weet komt jouw vraag als volgende aan bod!

Categories:

Tags:

Comments are closed