Snowboard kiezen

Er is veel informatie te vinden op het internet wanneer je opzoek bent naar een nieuw snowboard, het vinden van het juiste snowboard kan soms een beetje moeilijk zijn.

Hoe kies je de juiste snowboardlengte? De lengte van je snowboard hangt af van je lichaamsgewicht en je stijl van snowboarden. Vroeger betekende de traditionele snowboardmaat dat je naast het snowboard ging staan en als de bovenkant je kin raakt dan past het! Dat is misschien een goed uitgangspunt, maar zaken als niveau, gewicht en constructie van het board zijn ook belangrijke factoren bij het bepalen van de juiste boardlengte.

Als je bijvoorbeeld vooral gaat freeriden, kun je overwegen een iets langer board te nemen voor meer stabiliteit en snelheid. Als je op zoek bent naar een freestyle snowboard, kun je het beste kiezen voor kleinere maten, zodat je makkelijker kunt draaien en manoeuvreren in het terreinpark of de halfpipe.

 

Welk type snowboard moet ik kopen?

Wat is uw niveau? Wat is uw persoonlijke voorkeur? Hoewel je op elk type snowboard op elk terrein kunt boarden, zijn veel boards zo ontworpen dat je het meeste uit je sessie kunt halen. Het is makkelijk om te verdwalen in de overvloed aan opties, dus het bekijken van deze basisindeling van boardstijlen zal je helpen om een board te vinden dat bij je past.

 

All Mountain snowboards

All-mountain snowboards zijn ontworpen om goed te presteren in alle sneeuwcondities en op alle terreinen en staan bekend om hun veelzijdigheid. Als je net begint met snowboarden of nog niet precies weet wat je nodig hebt, is een all-mountain snowboard een goede keuze.

 

Freestyle snowboards

Freestyle snowboards zijn over het algemeen wat korter van lengte en houden van fun parken, rails, boomstammen, riding switch (niet-dominante voet naar voren), wall rides en meer. Freestyle boards hebben vaak een true twin of asymmetrische shape, en worden meestal gekozen door diegenen die in het terreinpark willen boarden. Een veelzijdigere variant van een freestyle board is de all-mountain freestyle, die de veelzijdigheid van een all mountain snowboard combineert met de speelsheid van een freestyle snowboard.

Freeride snowboards

Freeride snowboards zijn ontworpen voor de boarder die het grootste deel van zijn tijd doorbrengt buiten de geprepareerde pistes en in gevarieerd terrein. Ze hebben meestal een stijvere flex en worden in langere maten bereden dan freestyle snowboards. Freeride snowboards hebben vaak een directionele vorm, die is ontworpen om optimaal te presteren in één richting.

 

 

Powder snowboards

Powder snowboards leven voor de diepe sneeuw. Ze zijn ontworpen om optimaal te profiteren van verse omstandigheden en hebben meestal een bredere nose en een smallere tail.  Powder snowboards hebben vaak een royale rocker, een designelement waarbij de tip (en tail) verder naar achteren op het board staan.

Splitboards

Splitboards kunnen in twee helften worden gesplitst om bergopwaarts te kunnen klimmen. Er zijn ook speciale bindingen voor nodig. Zodra je de top hebt bereikt, verbind je de twee helften weer voor de afdaling en board je normaal naar beneden. De juiste lawine veiligheidsvaardigheden en uitrusting plus kennis van het terrein, het weer en de sneeuwcondities zijn de sleutel wanneer je op pad gaat met je splitboard.

Categories:

Tags:

Comments are closed